torsdag 4 november 2010
Delägare, delgrundare och VD för Gårdsvind AB
Marknaden för småskalig vindkraft har haft en liten knackig historia med vindkraftverk som har gått sönder och inte hållit måttet. Därför har vi varit synnerligen noggranna när vi har valt leverantör. Det är inte svårt att lista ut att vi kommer få problem om något skulle inträffa med verken vi säljer. Med vår leverantör av gårdsverk känner vi oss mycket trygga och säkra med produkten.
Intresset för egenproducerad el är stort och många vill kunna ersätta el de köper med el som produceras från till exempel ett eget gårdsverk. Förhoppningsvis kommer den statliga nettomätningsutredningen, som ska vara klar den 1 december, fram till att en lag om nettodebitering är något att satsa på. Då blir värdet av den egenproducerade elen mycket högre än om man som idag, säljer överskottselen till spotpris på elmarknaden. Ekonomiskt är ett gårdsverk en bra investering, samtidigt som man blir mindre påverkad av elpriset på marknaden. Många fördelar finns med andra ord med att producera sin egen vindkraftsel. Gårdsvind som totalentreprenör gör det också mycket enkelt för de som är intresserade att investera i ett gårdsverk. Besök hemsidan på: www.gardsvind.se
lördag 28 augusti 2010
Ex-jobb hos Kraftö Vind
torsdag 15 juli 2010
Projektrapport om ”Stödsystem och regleringar på solcellsmarknaden”
I kursen Energihandel på SLU i Ultuna har jag gjort en projektrapport om vilka stödsystem och vilka regleringar som finns på den svenska solcellsmarknaden. Rapporten tar även upp varför elcertifikatsystemet inte hjälper till att driva på utvecklingen av marknaden. Det i dagsläget största önskemålet hos marknadens aktörer är att ett system med månadsvis nettomätning och nettodebitering av el införs. Med nettomätning skulle något större anläggningar löna sig att installera som småhusägare eftersom elen inte måste konsumeras exakt när den produceras. Solelen får ett högre värde för småhusägare som då kan låta sin elmätare backa när produktionen av el är högre än husets konsumtion. En utredning kring nettomätningens vara eller icke vara pågår just nu och beräknas vara färdig under hösten. Regleringen skulle kunna göra solcellsmarknaden större i Sverige. För övrigt är ett riktat stöd mot solceller nödvändigt för att inte marknaden ska dö ut, till exempel genom det investeringsstöd på 60% av den totala anläggningskostnaden som vi har idag. Intressant blir också att se vilket typ av stöd som kommer införas när dagens investeringsbidrag upphör i slutet av nästa år. Vi får väl hoppas på ett stöd som är lite mer omfattande än de 200 miljoner som avsattes till det nuvarande stödet som sträcker sig över tre år. Rambegränsningen gör nämligen att många intresserade inte får ta del av stödpengarna och således byggs inte heller så många anläggningar som skulle kunna göras. Med fortsatt teknikutveckling och minskade systemkostnader blir marknaden ändå mindre och mindre beroende av stöd, vilket är positivt för att denna förnyelsebara energikälla ska kunna växa sig starkare i framtiden. Läs rapporten här!
fredag 11 juni 2010
Vilken är sannolikheten för en kärnkraftsolycka - egentligen?
tisdag 8 juni 2010
Äntligen sommar efter en intensiv vår
söndag 18 april 2010
Inspirerande att läsa om Kinas gröna omställning
onsdag 31 mars 2010
Individuell mätning och debitering av vatten i Gottsunda - ett steg närmare debitering
torsdag 18 februari 2010
USA:s ambassadör Matthew Barzun på besök i Uppsala
tisdag 2 februari 2010
Partiledardebatt om energieffektivisering och förnyelsebara energikällor
torsdag 28 januari 2010
DESERTECH – dags att i snöyran inspireras av storslagna solenergiprojekt
måndag 18 januari 2010
Klimatfrågan får nytt liv och en mirakelkur
måndag 11 januari 2010
Byte av värmesystem i oljeuppvärmd fastighet
fredag 8 januari 2010
Dagen då elen kostade 3 kr/kWh
söndag 3 januari 2010

Eluppvärmda småhus - otyg eller utmaning?
Nu är det hög tid att börja aktivera sig igen efter jul- och nyårsledigheten och vad kan passa bättre än ett inlägg i energibloggen. Jag har funderat en del över det här med energieffektivisering i småhus med eluppvärmning och tänkte dela med mig av mina funderingar. 70-talets goda tillgång på el, samtidigt som oljan var dyr, har gjort att det i många bostäder finns elradiatorer för uppvärmning. Det är ofta krävande och dyrt att sätta in ett vattenburet alternativ, som pelletsbrännare. Jag har kommit fram till att en bra utgångspunkt för första åtgärder är att undersöka möjlighteten till installation av luft-luftvärmepump och att minska energislöseriet. Otäta golv, kalldrag genom fönsterlister, otät takisolering, listan kan göras lång på orsakerna till en hög energiförbrukning. Hur ska då herr eller fru Svensson gå till väga för att börja energieffektivisera sin energislukande bostad? Varför inte börja med att justera temperaturen så att det de delar av huset som sällan används har en lägre temperatur än övriga huset? Även tilläggsisolering är en bra första åtgärd. Golvet är ofta en källa till energiläckage och här kan relativt enkla åtgärder ge resultat. En sådan åtgärd kan vara att lägga i sand som isolering i golvet, vilket även är en billig åtgärd. Med en dos listighet kan man med enkla åtgärder nå långt är min fasta övertygelse. Kanske även någon av våra läsare har något tips på åtgärder?