tisdag 2 februari 2010

Partiledardebatt om energieffektivisering och förnyelsebara energikällor

I söndagens Agenda kunde vi lyssna på partiledarnas debatt om bland annat energieffektivisering och satsningar på förnyelsebara energikällor. Rätt så intressant att höra hur de två blocken skiljer sig och vilka tankar dom har, även om det ofta är långt mellan ord och handling. Något som framkom tydligt var att de röd-gröna vill satsa betydligt mer på både energieffektivisering för att minska el och värmebehovet och på förnyelsebara energikällor för att snabbare kunna avveckla kärnkraften. Även den småskaliga elproduktionen berördes när Peter Eriksson (mp) ville införa nettomätning för att ge exempelvis villaägare med en solcellsanläggning bättre ekonomiska incitament för en investering. Det är just detta förslag med nettomätning som inte finns med i alliansens proposition som kommer leda till en förändring i el-lagen från och med 1 april i år. Detta är bara att beklaga. För mig som kommande ingenjör med en förmodad framtid inom energisektorn ligger miljöpartiets politik väldigt nära mitt hjärta. Problemet med en röst på miljöpartiet är att man får två andra partier på köpet… Det finns en del att fundera kring inför valet i höst.

1 kommentar:

 1. Tack för sakinfo från debatten.
  Jobbade själv för ett kärnkraftsfritt samhälle vid folkomröstningen ca 30 år bakåt i tiden. Min tanke är idag när det planeras en uppgradering av kärnkraftsel
  från Forsmark:
  -- "Hur/varifrån ska Sverige ledas och av vilka om hela Mälardalen med omnejd blir radioaktivt vid en kärnkraftsolycka i Forsmark, efter alla incidenter som hittills inträffat?"

  Lycka till med studier i energisektorn!

  SvaraRadera