tisdag 17 maj 2011

Om olja från venezuela och elpriset

De senaste vintrarna har elpriset varit väldigt högt vissa dagar. Vissa som energimarknadsinspektionen menar att elmarknaden därmed har fungerat som den skall. Andra menar att det pågår en konspiration, där avställd kärnkraft har fungerat som en metod för att driva upp elpriserna. Jag har personligen en sund skepsis till elmarknaden och Nord Pool utan att därför tro att det pågår en storslagen konspiration mellan eljättarna Eon, Vattenfall och Fortum framförhandlad intill transformatorstation i Åsele.

Marginalprissättningen på Nord Pool är kontroversiell och jag kan hålla med om att den kan ge orimligt höga elpriser ibland. Samtidigt är el en stapelvara, och vi struntar om den tillverkas av ett vindkraftverk, vattenkraftverk eller kolkondens (förutsatt att vi bortser från miljöpåverkan). Det är svårt att tänka sig en differentierad prissättning på olja exempelvis - ponera att skulle Shell erbjuda bensin för 12 kronor litern denna vecka för att de kommit över ett parti billig olja från Ryssland, medan Statoil tar 14 kronor litern för sin dyra djuphavsborrade olja från Venezuela. Inte ett troligt scenario helt enkelt - inte för el handlad på Nord Pool heller.

Jag har funderat på en sak kring elpriset den senaste veckan: Varför har så många elkonsumenter fasta prisavtal eller tillsvidareavtal när ett rörligt elpris 6 av 7 dagar är billigare? Eller har jag missuppfattat situationen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar