fredag 20 november 2009

Politiker, nu är det dags att dra igång den nya folkrörelsen: egenproducerad el.

Det tog lång tid innan jag kom till slutsatsen att solenergi även har potential i Sverige och pessimisterna är som sagt många. Hur många gånger har jag inte hört att: ”solen lyser ju aldrig i Sverige, det kommer aldrig att fungera”. Men med hjälp av smarta elnät och tydliga spelregler på energimarknaden är min bedömning att även Sverige har en stor utvecklingpotential inom solenergi. Den största vinsten, som politiker och ekonomer aldrig verkar kunna greppa, är att egenproducerad el skapar en medvenhet om den egna elförbrukningen som inte någon reklamkampanj i stil med brödindustrins (eller socialstyrelsen) ”6 skivor-bröd-om-dagen” kan skapa.


Verklig förändring är jobbig. Att släcka lamporna när du är hemifrån är troligen en självklar vana. Men hur ofta väljer du din nya TV efter hur mycket el den drar? Eller visst är det skönt med minst 22 grader varmt hemma? Steget från tanke till handling är ofta längre än du tror. Jag tror att riktig förändring skapas då du upplever något nytt och når nya insikter. Att producera sin egen el kan vara en sådan ny upplevelse. Idag ses elabonnemanget som en nödvändigt ont och det är många som inte ens orkar byta till ett billigare och mer miljövänligt sådant. Det är min övertygelse att om vilaägare kan producera sin egen el, med hjälp av en vindsnurra eller solceller, så kommer engagemanget för sin elkonsumtion att vakna till liv. Tänk: plötsligt kan du som konsument göra en konkret insats för miljön och din plånbok. Vad mycket förändringsenergi som kan släppas fri. Energi som tidigare fastnat i en hopplös oro och ångest över klimatförändringen. Tillsammans kan du och jag – vi – ta viktiga steg mot en mer sund syn på energi och den påverkan på den egna framtiden. Alla stora förändringar börjar med en liten förändring i rätt riktning.


Enligt Sveriges radio vetenskapsprogram Klotet den 28 oktober (http://www.sr.se/sida/LaddaNer.aspx?ProgramID=3345) är 9 av 10 svenskar positiva till egenproducerad el. Det är alltså inte fel på den grundläggande inställningen. Men för att gå vidare till konkreta handlingar behövs lagar och regler kring egenproducerad el förenklas och anpassas. Så kom till skott nu, Maud Olofsson, och starta en ny folkrörelse genom att ta ett första steg genom att tillåta nettomätning i Sverige. Rumänien har redan gjort det. När ska Sverige visa framfötterna när det gäller konkret miljö- och energipolitik?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar