onsdag 12 oktober 2011

Föreläsning med Nicole Foss - ekonomisk kris och resurskris

Nicole Foss är en mycket sympatisk kanadensiska som är världskänd som bloggaren "stoneleigh" i den läsvärda bloggen the automatic earth som handlar om... ja det mesta: finanskriser, peakoil och hur saker och ting hänger ihop. Nicole Foss har tidigare jobbat med riskanalys och kärnkraft. Numera är hon föreläsare på heltid.

Det budskap hon förmedlar är väldigt radikalt och tydligt: Den värld vi har nu kommer att på grund av skuldkrisen att haverera och samhället kommer att se radikalt annorlunda ut om 10-20 år. En värld där globaliseringen har reverserat till en lokalisering igen på grund av höga energipriser och framförallt en deflation. Denna kommer att göra att går köpkraft eroderas till att endast omfatta enbart det mest nödvändiga som mat. Fokus under föreläsningen låg på skuldkrisen och dess förmodade enorma konsekvenser, men det skriver jag mer om i min andra blogg , imorgon, här tänkte jag diskutera det hon berättade oljepriset och energi. Återkommer med hennes tankar om kärnkraft.

Hon visade bland annat oljeprisets utveckling. Lägg märke till den paraboliska ökningen fram till 2008 och sen den skarpa kraschen. Foss menar att denna prisrörelse inte hade med tillgång och efterfrågan att göra utan enbart spekulation (när alla tror att det kommer att gå upp, så går priset också upp). Lägg också märke till att vi har en uppåtgående trend igen - kanske en ny bubbla?

Foss menar alltså inte att priset på olja kommer att gå upp extremt igen, men att däremot inte kommer att ha råd med det i framtiden på grund av deflation (riktiga pengar blir mer värda). Hursomhelst så tog hon upp en intressant aspekt på energi i allmänhet: de gamla lättillgängliga oljekällorna gav rik utdelning på den energi det kostar att ta upp den och förädla den - säg att förhållandet är 100-1. I och med att vi just nu har tagit upp i princip all denna lättillgängliga olja så kan vi vänta oss att detta effektivitetsratio (EROEI) kommer att sjunka framöver ganska skarp, i takt med att de stora reserverna sinar och vi får använda djuphavsolja alltmer, säg att det kan sjunka ända till 10-1. Förnyelsebara energikällor har ett EROEI som ofta inte går över 10-1.

Ett fundamentalt problem är att industrier, ja hela vårt västerländska samhälle är beroende av billig energi för att fortsätta skapa tillväxt. Med denna trend med allt dyrare, svåråtkomligare, energi så kommer vi att närma oss den gräns till slut där "business as usual" inte längre är lönsamt. SCA får helt enkelt slå igen verksamheten om vi inte ökar priset på papper flera gånger om. Volvo får femdubblade elräkningar som givetvis gör att priset på deras bilar går upp med 10 %, sen blir alla komponenter också dyrare, säg att en Volvo V70 ökar med 40 % i pris. Vilka kommer att ha råd att handla överhuvudtaget i en sådan värld. En värld där vi dessutom utgår från att våra bostadsrätter kommer att gå upp i pris framöver och löneökningarna kommer att ligga på en 3-5 % årligen.

Egentligen är det inget kontroversiellt som Foss säger - jag har i alla fall insett att ekonomisk tillväxt i all evighet inte är möjlig om vi inte kan skapa en evighetsmaskin eller dylikt. Men följderna av resonemanget är att vi kommer att leva in annan värld om detta blir verklighet. En värld där ett annat paradigm än konsumtion kommer att gälla. Jag hoppas och tror att den värld kommer att vara bättre. Vad tror ni?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar